ponedeljek, 6. avgust 2007

O označevalcih in označencih

Lepega dne se je za desetletje na zemljevid Slovenije prikradlo mesto Titovo Velenje. Kakih 25 let pozneje se je zgodilo nekaj podobnega, dobili smo Letališče Jožeta Pučnika.

Sprašujem se, če se po kralju ravnajo podaniki, mar se morajo nazadnje tudi tlačani? V mislih se je namreč pojavil predlog, da bi imensko predrugačil ta spletni dnevnik (glej fotografijo). Je legitimno, če bi tudi sam posegel po enakih metodah? Končno ga jaz vodim, tako imam menda vso pravico, da ga urejam po svoji podobi. Kdo mi kaj more?! Kaj nisem zdaj jaz tukaj glavni?! Če se komu to zdi sporno, pa naj si prilasti svoj spletni dnevnik in naj z njim napravi, kar ga je volja - lahko ga celo razrije podolgič in počez, če najde v tem veselje in smoter. Svojo razritino lahko potem obdrži pri istem imenu ali, če se mu zdi, da je ustvaril nekaj edinstvenega, novotvorbi nadene tudi novo poimenovanje.
Ranjki stric Jože bi sicer rekel, da kljub popolni umestnosti, mi tak diskurz ni podoben. Dragi stric, kjerkoli že si, v prihodnje se bom podobnim eskapadam poskušal izogibati.
O ljudeh, katerih daljna želja je bila spremeniti svoje ime v Jaka Racman, Elvis Jackson, Milann Kučann ali kaj podobnega, nosim sicer prenekatero stereotipno predstavo. Kakorkoli, zdaj je idealni čas zanje, da preidejo k dejanjem.

Radostno sprejemam mnenja v zvezi s predlogom za novo poimenovanje in nabiram zanj javno podporo.

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Vsaj večina povprečnega človeštva svoje blogovske umotvore poimenuje z besedami ali znaki, ki imajo ali neko povezavo z ustvarjalci osebno ali z (ne)vsebino bloga. Ker pa si ti daleč od povprečnosti, si lahko privoščiš takšno ekstravagantnost in blog poimenuješ z nečem, kar nič ni. Ker če bi ga poimenoval "praznice", bi to osebno s tabo ne imelo povezave, kdo pa bi se drznil namigniti, da ima povezavo z vsebino spletnega dnevnika...

Franko Fon pravi ...

To je navadno laskanje! 1:0 za ohranitev imena.

Anonimni pravi ...

Kaj ne bi bilo bolje, da nam argumentirano analitično in brez vmesnih vzklikov v stilu "saj sem mu rekla!" objasniš, čemu je ime takšno, kot je, v traktatu z naslovom "O poimenovanjih"? :-)

Anonimni pravi ...

Glede na to, da imaš za avatar dve jajci, bi bilo ime PRAZNICE kar primerno.

Franko Fon pravi ...

Rezultat 1:1 ne vodi nikamor. Prepustimo javnemu mnenju še naprej, da se opredeljuje do te zadeve. Na koncu bomo demokratično skupaj izbrali mojo odločitev.